spelförståelse & spelintelligens

Man kan ha en spelare som har jättebra spelförståelse MEN en god spelförståelse säger egentligen ingenting om hur bra någon är på att spela fotboll. Det är skillnad på spelförståelse och spelintelligens när det gäller fotbollsspelare.


Jag har läst boken Hjärnboll som jag verkligen kan rekommendera.

Här kommer lite ifrån boken.


Spelförståelse

En teoretisk förståelse av hur fotboll går till, elva spelare, bollen får inte tas med händerna........ man förstår det som visas på taktiktavlan men kanske inte klarar det på planen. En god spelförståelse säger egentligen ingenting om hur bra någon är på att spela fotboll.Spelintelligens/speluppfattning/spelsinne

Hur en spelare uppfattar det som sker på planen hur den sen analyserar vad som händer och sedan agerar utifrån den informationen. Syn o hörsel är viktig. En intelligent spelare väljer rätt när det finns flera alternativa lösningar att välja mellan. förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.


Forskning visar att chansen att lyckas minskar drastiskt för en person med statiskt synsätt istället för dynamiskt.

Det är skillnad på ”jag misslyckades med mina finter eftersom det regnade” och ”jag misslyckades med mina finter eftersom jag inte tränat tillräckligt mycket på blöta planer”.


Även mental styrka är viktigt, att kunna hantera stress.


Iniesta har ett mycket bra arbetsminne. Han vet ofta vart spelarna är utplacerade och kan snabbt agera därefter.

Xavi var sämre men kompencerade dock detta genom att hela tiden titta sig omkring. En spelare med bra arbetsminne kan även tänka olika steg i en serie händelser till exempel passa spelar A som passar spelare B som gör mål.


Viktigt att spela mycket matcher. Minnen från tidigare matcher har lagrats och kodats i din hjärna och tas fram vid behov.


Försvarare

En försvarar måste blixtsnabbt kunna läsa in all information om en spelsituation och inte agera innan den verkligen vet vad motståndaren kommer att göra. En duktig försvararen har bra impulskontroll och bra inhiberings förmåga, försvarar måste snabbt kunna utvärdera, avbryta och förändra sitt beteende till förmån för en mer framgångsrik handling.


Mittfältare

Mittfältare har en bra förmåga att ändra sig att tänka nytt under en match som ständigt förändras. De är skickliga på att analysera information som finns i korttidsminnet och skapa flera komplexa händelsekedjor att välja mellan och att välja den som är bäst för situationen.

De ser lösningar som ingen annan ser till exempel en smart passningsväg. Framgångsrik mittfältare har också en förmåga att kunna inhibera en påbörjad handling även koncentrationsförmågan måste vara på topp.


Forward

En bra forward måste ha ett extremt bra korttidsminne. En bra målskytt får heller inte tveka och börja undersöka alternativa lösningar. Den är bäst i att hålla fast vid sitt beslut bollen ska in i mål till vilket pris som helst.Kreativitet förmåga - att hitta nya lösningar på problem.

Arbetsminne - Kapaciteten att bearbeta ny och gammal information parallellt.

Inhibering - Förmågan att snabbt kunna avbryta en pågående aktion.

Riktad uppmärksamhet - Förmågan att ha detalj koll på allt som händer runtomkring sig.


En spelare har bollen 30 till 45 sekunder under en match i en del fall 1 minut.Spelintelligens enligt Janne Andersson

Att ett och samma ögonblick kunna avgöra var medspelare motståndare och boll befinner sig. Att bedöma var bollen hamnar, hur en passning slås och hur de andra spelarna rör sig.... kort sagt att snabbt uppfattar det som händer på planen och agera efter den informationen. Det är inte alla som klarar det, de som lyckas bäst har nog också lite slarvigt uttryckt bra hjärnor.

”Jag tror att det till viss del går att träna upp sin spelintelligens, precis som en hantverkare kan bli skickligare på det han eller hon gör med tid men en grund måste finnas där från början.


Ronaldo test

Tex gjordes ett test på Ronaldo och en spelare i lägre serie. En pass kommer in framför mål där Ronaldo står MEN precis när passen slås släcks lyset i hallen. Ronaldo sätter alla skott men tror ni att den andra killen satte några skott? Nej inga 🤔.Då förstår vi att Ronaldo har bra funktioner i hjärnan som passar fotboll perfekt.


Intressant läsning eller hur?

Så i vissa fall kan en som man tycker passa som back egentligen enligt ovan inte alls passar där.


Zlatan

Jag läste en intervju med Zlatan och han sa att han ser bilder i huvud på vad som ska ske, t ex om en lagkompis har bollen kan han se

bilder på vart bollen kommer hamna innan passen är slagen.


I Sverige älskar vi koner på träningar, oftast borrar spelarna ner blicken i marken och dribblar runt konerna. Viktigt att vi tränare även lär dem att ha blicken uppåt och tittar oss runt. Följer man en spelare som Messi under en match ser man att han vänder på huvudet flera gånger för att se var motståndare, medspelare och bollen är. När han sedan får bollen vet han redan var de andra är och kan snabbare ta beslut vad han ska göra med bollen. Om du däremot skulle kolla på en spelare som spelar på lägre nivå skulle nog den först ta emot bollen sedan titta upp och titta sig runt och förmodligen passa den som är närmast.


Hjärnans olika delar är spännande när det gäller fotboll.

/ads.txt -> /https://pp2-resources.s3.amazonaws.com/49561/1989651-dldxxuh2cq.txt 301