ledarstab


Att vara flera som hjälps åt att sköta ett lag är toppen.

• Några som sköter träningar och matcher

• Någon som sköter det administrativa t.ex. sköter hemsida med all information, laguppställningar, kallelser, appar m.m

• Någon som är sponsoransvarig och försöker få ihop pengar till lagkassan

• Kontaktföräldrar som sköter utdelning av lotter, insamlingar m.mIbland har man hört föräldrar säga -jag kan inte vara med som tränare för jag kan inte spela fotboll, MEN är man 4 st behöver inte alla vara duktiga på att lära ut hur man spelar fotboll. Det bästa är om man har olika bra egenskaper tex någon är duktig på lära ut fotboll, någon är bra på att peppa och skoja med spelarna, någon är bra med skador, någon är bra på att bygga teamkänsla, någon är bra på att sköta det administrativa osv.

Det är viktigt att man verkligen är flera som delar på uppgifterna så det inte blir en som gör allt, då kan det lätt bli en börda till slut.


Tränare

Det ultimata för en tränare är om man bara kan lägga sin kraft på att utveckla spelarna i fotboll och som individer och slipper dela ut lotter, sköta webbsida, jaga sponsorer och dylikt. Det är toppen att vara flera tränare under träningarna, det är inte bara att sköta övningar, det är även spelare man ska ha koll på som ibland inte är fokuserade och börjar prata om annat eller knuffas i ledet, eller någon gör illa sig och behöver hjälp m.m.

Beroende på hur många spelare man har i laget så behövs fler tränare.


Lagledare

Det är jätte bra att ha en lagledare som gillar ordning och reda och som tar på sig uppgiften att sköta det administrativa tex sköta lagets websida, kallelser, appar som Min fotboll, Laget.se m.m.


Kontaktföräldrar

Vi har från början haft 2 st mammor som varit kontaktföräldrar de har delat ut föreningens lotter, gjort arbetsschema vid olika arrangemang som klubben haft och mycket annat. De har gjort ett jättebra jobb och underlättat för oss tränare.


Sponsoransvarig

Om man har en förälder som har mycket kontakter med företag, är det bra att kunna utnyttja den resursen som sponsoransvarig i laget. I föreningar gäller olika föreskrifter gällande sponsorer, en del lag får inte trycka på matchstället osv. Ett sätt att få bra klubbkänsla förutom klubbens overall är t.ex. att skaffa gemensamma t-shirts/tröjor med klubbens namn och där trycka sponsorer för att få in pengar till lagkassan. Det är härligt att se när barn får sin första klubboverall, de blir såååååååå stolta och bär den jämt.


Tips!

Föräldrar kan ha åsikter om laguttagningar och byten under match. Därför är det viktigt att teamet har en plan för hur:

  • laguttagningar kommer ske (är det träningsnärvaro som gäller eller kör man ett schema...)
  • hur många spelare per match kommer ni ha
  • hur ska byten ske under match (byter man var 5:e eller 10:e minut......).

När man har en plan så är det viktigt att hela teamet står för detta och sedan informerar man föräldrarna hur ni kommer göra under säsongen tex via ett föräldramöte och mail till alla./ads.txt -> /https://pp2-resources.s3.amazonaws.com/49561/1989651-dldxxuh2cq.txt 301