träning

TIPS!

• Alla på plats minst 10 min innan träningen börjar

• Hälsa på alla

• Samla spelarna framför dig

• Prata - Visa – prata

• Tema på träningen

• Berömma och nämna alla vid namn under en träning

• Duscha efter träning

• Träningsmaterial

• SkadadeStart av träning

Som tränare tycker jag man ska vara på plats i god tid innan träningen startar så det är upplåst ifall spelarna kommer tidigare och vill umgås, hinna fixa ordning bollar och dylikt och hinna prata med spelare innan träningen börjar. Det är även bra om spelarna kommer lite innan så de hinner prata av sig och umgås, det bygger laganda samtidigt.


Hälsa alla välkomna

När alla anländer till träningen försöker man som tränare hinna namnge alla – kul Felix att se dig idag (någon som varit borta ett tag). Vi har även börjat i mitt tjejlag att alla spelare ska försöka säga hej till varandra när de kommer till samlingen och inte bara till sin bästis. Låter kanske konstigt men en sån enkel grej kan göra skillnad, spelarna får känna sig sedda.


Samling i omklädningsrummet

Alla har inte tillgång till omklädningsrum men jag brukade samla mina grabbar i omklädningsrummet innan träningen då kanske vi pratade om helgens match, vad som är på gång under veckan, vad vi har för träningstema denna vecka m.m. Men det där känner man vad som passar sitt lag bäst.


Samling på plan

Tänk på att samla spelarna framför dig i en halvmåne och att sådant som kan fånga deras intresse som en annan match, bilar osv är bakom deras ryggar.

När de är knattar kan det vara bra att be dem sätta sig på bollarna, spelarna får absolut inte hålla på med bollarna i händerna och studsa bollen.


Tips! Är det någon som börjar prata och inte lyssnar kan man testa att bli tyst och bara titta på spelaren så brukar den bli tyst eller bli tillsagd av sina kompisar. Eller så viskar man så de som lyssnar hör - "alla som hör mig nu, klappar händerna 3 ggr", då hajar de andra till


Prata – visa - prata

När man ska visa en övning kan man aldrig vara för förklarande. Det är viktigt att man först förklarar vad man ska göra och sedan visar och sedan förklarar igen. Du som ledare behöver inte vara duktig på fotboll själv och visa utan man kan ta hjälp av en duktig spelare som man guidar igenom övningen.


Prata

När man börjar med småknattar är det viktigt att man från början lär dem att de ska prata med sina medspelare, att man alltid säger namnet på den man passar. Tänk om man fick sitt lag att hela tiden prata under match det skulle vara underbart.


Tema

När jag började med mina knattar var jag stolt om jag hade gjort iordning en träning som innehöll många saker, t.ex. en skottövning, en passningsövning, match, avsluta med stafett.


Efter ett tag lärde jag mig att så ska man inte göra. För att utvecklas bäst ska man träna på en sak under en längre tid för det är när man lyckas som man utvecklas bäst. Det bästa är att träna på ett tema under flera träningar t.ex under 2 veckor. Ett tema kan vara passningar, väggpass, skott eller teknik osv. Spelarna blir informerade om att nu kommer träningarna bygga på ett visst tema. Så om man tex har vändning som tema försöker jag få det i flera moment först i uppvärmningen, sedan i en övning med vändning, sedan under match får man extra poäng om man lyckas och sedan när vi avslutar med stafett gör man även vändningar där.


En träning på 90 min kanske ser ut så här för 10-åringar:

• Uppvärmning 15 min - med många bolltouch

• Tema 30-40 min

• Smålagsspel 20-30 min

• Avsluta med t.ex. stafett 10 min

• Avsluta med att alla hjälps åt att samla in bollar, västar, koner. Ge uppdrag tex William tar du västarna, Felix tar du konerna... eller alla tar 3 saker var.

• När allt är insamlat samlas man in en ring och sammanfattar träningen - Vad har vi övat på idag? Sedan berömmer man laget för träningsinsatsen och avslutar med lagnamnet eller en - En applåd till oss idag ;)Så här för 6 åringar som tränar 60 min:

• Uppvärmning lek 15 min

• Övningar på ett tema tex passningar, teknik 20 min

• Smålagsspel 15 min

• Avsluta 5-10 min med något kul som t ex en stafett med boll

• Avsluta med att alla hjälps åt att samla in bollar, västar, koner. Ge uppdrag tex William tar du västarna, Felix tar du konerna... eller alla tar 3 saker var.

• När allt är insamlat samlas man in en ring och sammanfattar träningen - Vad har vi övat på idag? Sedan berömmer man laget för träningsinsatsen och avslutar med lagnamnet eller en - En applåd till oss idag ;)Övningar

• Ej långa köer under övningarna max 3-4 st i en kö

• Försök hålla tempo mellan övningarna, när en övning är slut ska det inte ta flera min innan nästa övning börjar

• Dricka, jag tycker inte man ska hålla på att ta flera drickpauser under en träning men viktigt att säga om de ska dricka –”30 s drickpaus”, sedan ska de vara tillbaka hos tränaren

• Ha övningar med många touch på bollen

• Uppmuntra barnen att våga misslyckas (bra att du sköt med vänstern!)

• Viktigt att inte bara ha seriösa övningar där spelarna ska vara fokuserade, utan bryt ibland av med en rolig övning/stafett som ger extra skratt.

Har Ni tips på någon rolig stafett eller dylikt får Ni jätte gärna maila mig och berätta så lägger jag till dem. Har lagt upp några tips på saker på sidan om dans/sånger/samarbetsövningar.


Berömma

Att få beröm är bland det bästa som finns. Ös beröm när spelarna gör något bra eftersom det stärker barn enormt. Glöm inte att berömma med namn det stärker ännu mera. Jag vet att det kan vara svårt att hinna med under en träning men att hinna namnge alla spelare under en träning är viktigt.

TIPS! Är Ni flera tränare kan Ni dela upp barnen så Ni har några stycken var att fokusera på under träningen. Tex en har alla med gula västar och du alla med röda.


Duscha

Att gemensamt byta om och duscha efter träning och match tillhör fotbollen när de blivit lite större. Det stärker gemenskapen då de har chansen att prata med varandra om annat än fotboll.


Träningsmaterial

I början släpade jag ut 20 bollar på planen men sedan körde vi med att alla tog med sig varsin boll ut till planen och även tog med sig den tillbaka efter träningen. Viktigt att även lära dem från början att västarna ska hängas upp på ringen och inte slängas i en hög på marken och bollarna ska in i nätpåsen. Vi hjälps alltid till HELA laget att samla in allt i slutet av träningen innan vi samlas i en ring.


Ställa frågor

Ställ mycket frågor under träningen tex ska man öva på väggpass då frågar man -vad ska man tänka på när man ska göra en väggpass? Om man kör övningar där man ska markera, fråga -hur markerar jag spelaren rätt?.....


Skadade

Om någon spelare är skadad tycker jag man ska försöka få dem att komma ner på någon träning under veckan. De kanske kan stå i mål, vara passare eller hjälpa till med träningen. Det är bra för gemenskapen i laget och minimerar även att de missar information och instruktioner som lärts ut under träningen.


Avsluta träningen

Försök att få spelarna att längta till nästa träning!

Jag brukar försöka köra någon rolig stafett så de är extra glada när träningen är slut.

Sedan brukar vi samla laget i en ring och ibland frågar jag - Vad har vi övat på idag? Då kan de rabbla massa saker (fys, match, passningar m.m) och man tänker - oj vad mycket bra vi gjort idag, vad härligt ;)


Tips till äldre lag!

Jag hörde en intervju med en spelare på hög nivå som sa att hellre att man har en hård fotbollsträning där man känner sig svettig och trött efter träningen än att man lägger in extra löppass.


Vissa föräldrar står och trampar och ska hämta sina barn när träningen är slut. Lägg till 15 min på träningen så ingår duschning i träningstiden när de blivit lite större.


Se även sidan "Planera träningen"


/ads.txt -> /https://pp2-resources.s3.amazonaws.com/49561/1989651-dldxxuh2cq.txt 301